Reinnoirea juramintelor de nunta reprezintă o modalitate prin care un cuplu poate să-și exprime dragostea, angajamentul și dăruirea reciprocă.

Dacă pe plan internaţional impactul acestui fenomen este mult mai puternic, în România reînnoirea jurămintelor nu este chiar atât de populară.

În cazul acestui tip de ceremonii există puține constrângeri, spre deosebire de ceremoniile religioase inițiale, iar cuplul poate folosi orice cuvinte pentru a-și exprima dragostea și devotamentul.

Reinnoirea juramintelor de nunta – lucruri importante de luat în considerare

  • gândeste-te dacă vrei o ceremonie urmată de o petrecere mare la care să reunești toată familia sau ceva mai intim, cu câțiva apropiați;
  • stabilește o programare la biserică – de obicei, reînnoirea jurămintelor presupune un ritual religios, așadar ar trebui să fixezi o dată împreună cu preotul pentru această slujbă. Reinnoirea juramintelor de nunta are un caracter simbolic, așa că documentele nu sunt necesare și ceremonia poate fi o procedură specială numai pentru voi doi sau împreună și cu cei dragi;
  • gândește-te la ce tip de petrecere dorești să organizezi și dacă aceasta va avea o anumită tematică, inspirată poate chiar de aniversarea pe care o serbați;

Fotografie de Claudiu Vereș

Idei pentru reinnoirea juramintelor de nunta

Fiecare cuplu este diferit și fiecare căsnicie este diferită, prin urmare nu există niciun format standard pentru acest tip de ceremonie. Fie că recitești și modifici puțin jurămintele originale sau scrii unele noi, tot ce contează este să dezvălui motivele pentru care îți iubești partenerul.

Iată câteva idei de jurăminte:

– repetarea jurămintelor inițiale, însă modificarea ușoară a acestora pentru a reflecta faptul că ești căsătorită de ceva vreme.

alegerea unor jurăminte noi: dacă la ceremonia inițială ai folosit jurăminte tradiționale, ai putea ca de data asta să alegi jurăminte create de voi;

– alegerea unor jurăminte care să includă și copiii: dacă ai copii, îi poți menționa și pe acesția în cadrul jurămintelor, fiind o modalitate simbolică și semnificativă prin care e inclusă întreaga familie în promisiunile rostite;

– alegerea unor jurăminte care să reflecte particularitățile voastre: poți scrie jurăminte de nuntă care să reflecte anii de căsnicie, inclusiv referințe mai importante sau, dimpotrivă, lucruri amuzante din relație care subliniază dragostea dintre voi.

– alegerea jurămintelor conform acțiunilor viitoare: dacă ați depășit anumite greutăți în căsnicie, reînnoirea jurămintelor poate fi un bun prilej de a vă gândi la viitor, însă acestea nu sunt potrivite pentru a vă cere iertare pentru greșelile din trecut, acestea trebuie să fie o celebrare plină de bucurie;

– alegerea unui format neconvențional: în timp ce jurămintele tradiționale sunt rostite în mod solemn, rostirea noilor jurăminte poate fi făcută în orice manieră, chiar sub formă de poezie sau cântec, poți alege orice modalitate de a-ți împărtăși jurămintele de nuntă.

Fotografie de Laurențiu Nica

Motive pentru a reînnoi jurămintele

Indiferent de motiv, jurămintele reprezintă una dintre cele mai semnificative declarații de dragoste și ar trebui să fie alese cu atenție pentru a reflecta căsnicia puternică și angajamentul dintre parteneri.

Un cuplu poate alege să-și reînnoiască jurămintele din mai multe motive:

  • Pentru a sărbători o aniversare importantă: 10, 20 sau poate chiar 50 de ani? În acest caz, reînnoirea poate fi urmată de o petrecere pentru a sărbători cât de departe ați ajuns împreună;
  • pentru a marca depășirea unei experiențe care a testat căsnicia; poate tu și partenerul tău ați fost separați o perioadă mai lungă sau ați fost bolnavi sau ați depășit un alt obstacol, indiferent ce eveniment major ca aceasta ați întâmpinat, puteți alege să vă reînnoiți jurămintele.

Chiar și în cazul persoanelor care formează un cuplu de mai mulți ani, cum ar fi cei care serbează nunta de argint sau nunta de aur, aceste perioade pot fi considerate noi începuturi. Cu ocazia sărbătoririi nunților de argint sau aur poți să te concentrezi pe aspectele pozitive ale relației și reamintirea a ceea ce e important pentru voi.

De asemenea, poți lua în considerare reinnoirea juramintelor de nunta în mod regulat, dar nu neapărat marcată printr-o ceremonie. Poți să îți notezi jurămintele sub forma unei scrisori de dragoste pe care să o împărtășești cu soțul la fiecare aniversare, ceea ce poate deveni o tradiție foarte frumoasă de-a lungul anilor.

***

Fotografie de copertă realizată de Ștefan Droașcă