Al treila anotimp al anului este unul dintre cele mai potrivite pentru ședința foto de toamnă și asta pentru că oferă o paletă de culori absolut superbe, care pot alcătui decorul perfect dacă vrei să ai niște poze de nuntă memorabile.

Poți considera că ai un as în mânecă atunci când alegi să realizezi ședința foto de toamnă, pentru că acest anotimp are o estetică aparte, respectiv o serie de nuanțe care sunt foarte greu sau aproape imposibil de folosit în alte sezoane. Mai mult, nunțile pe timp de toamnă încep să fie din ce în ce mai căutate, astfel că ședințele foto realizate în această perioadă sunt mai numeroase comparativ cu anii trecuți.

Fie că nunta ta are loc pe timp de toamnă, fie că vrei să faci doar ședința foto în acest anotimp minunat, noi ți-am pregătit o serie de sfaturi și de idei care să te ajute să alegi cele mai inspirate locuri pentru shooting-ul tău de nuntă/logodnă.

Iată de ce să ții cont atunci când vrei să faci cele mai frumoase fotografii la ședința foto de toamnă:

Ipostaze și locuri în care să te lași fotografiată alături de persoana iubită la ședința foto de toamnă

Nu ne putem imagina o ședință foto pe timp de toamnă care să nu se desfășoare afară și în cadrul căreia să nu se profite la maximum de cadrul natural și de culorile sale spectaculoase și variate.

Locurile ideale pentru ședința foto de toamnă, începând cu parcuri frumos colorate, păduri pline de frunze căzute și copaci care-și schimbă gradual nuanțele, curțile unor conace/castele parcă din povești, malul unui lac înconjurat de vegetație. Îți prezentăm mai jos câteva idei de cadre în care v-ați putea lăsa fotografiați:

  • covorul de frunze – nimic nu poate fi mai frumos decât un picnic cu detalii în culori de toamnă, amenajat pe un covor de frunze, într-un parc, o grădină sau o pădure.
  • shooting pe malul unui lac/râu din pădure, astfel încât culorile copacilor atinși de toamnă să fie completate și de verdele/albastrul apei
  • shooting lângă o cascadă din pădure sau pe un drum de munte – ținutele voastre pot fi chiar cele de nuntă pentru a crea un contrast mai spectaculos sau unele relaxate în cazul în care vreți să faceți o ședință foto care să vă surprindă în viața de zi cu zi sau alături de persoanele dragi.
  • shooting în oraș pe timp de toamnă – cine a zis că spațiile urbane nu pot fi o alegere bună pentru o ședință foto toamna? Dacă știți o stradă cu case frumoase, copaci, arbuști care se colorează frumos în această perioadă, și o astfel de locație poate fi potrivită. Întreabă-ți fotograful dacă-ți poate recomanda astfel de locuri sau fă un reasearch pe internet, mai ales în cazul în care timpul nu vă permite să vă îndepărtați prea tare de casă. Parcurile din oraș sau grădina botanică pot fi alte variante potrivite în acest sens.
  • shooting într-o podgorie – ce poate fi mai special decât o ședință foto la cules de struguri, în care-i poți include și pe cei dragi?

Cum alegi echipa foto potrivită și ce e important să discuți înainte de ședința foto 

Un factor poate chiar mai important decât locul în care va avea loc ședința foto îl reprezintă echipa foto care va realiza acest shooting. Un fotograf cu experiență va scoate ce este mai bun dintr-o astfel de ședință, iar în acest context, recomandările sunt foarte importante. Te sfătuim așadar să alegi o persoană/o echipă cu recomandări/review-uri pozitive și cu un portofoliu pe care-l poți studia înainte de semnarea contractului. Te poți inspira de aici.

După ce ați stabilit împreună data la care va avea loc ședința foto de toamnă (sau datele, în cazul în care veți face poze în mai multe locații/zile), este bine să alcătuiți un program strategic după care să vă puteți ghida.

Un exemplu în utilitatea programului îl poate reprezenta faptul că zilele de toamnă sunt mai scurte (soarele apune mai repede), iar dacă vei vrea să faci mai multe tipuri de fotografii (fotografii de familie, de cuplu, împreună cu viitorii nași, etc.) e bine să împărțiți strategic aceste momente, pentru a avea parte de cea mai bună lumină în fiecare dintre cazuri.

Ia în calcul și faptul că vremea poate fi capricioasă. Chiar dacă prognoza meteo îți va sugera faptul că în ziua ședinței foto va fi vreme bună, toamna este un anotimp destul de imprevizibil din acest punct de vedere, așa că e bine să fii pregătită și să discuți cu fotograful tău ce anume se va întâmpla în cazul în care plouă. Există situații în care unele ședințe foto pe timp de ploaie au avut rezultate cu adevărat spectaculoase, însă e bine să știi din timp ce este de făcut dacă te vei confrunta cu o astfel de situație.

Nu uita să iei pentru tine și partener schimburi de haine groase/confortabile, mai ales dacă fotograful te va anunța că ședința foto se va întinde pe parcursul mai multor ore.

Alte idei/sfaturi de care să ții cont dacă te pregătești pentru ședința foto de toamnă

Nu de puține ori se întâmplă să întâlnești sintagma „golden hour” atunci când faci un research cu privire la cea mai bună parte a unei zile în care poți face fotografii. Această „oră de aur” se presupune că este momentul în care vei avea parte de cea mai bună lumină naturală, care te va avantaja în fotografii și care va crea o strălucire caldă asupra persoanelor din poze, de regulă cu aproximativ o oră înainte ca soarele să apună.

„Ora de aur” amplifică tonurile calde de portocaliu, roșu și galben, așadar este deosebit de avantajoasă pentru cei care vor să facă ședințe foto toamna, într-un cadru natural.

Desigur, nu toată ședința foto trebuie realizată în decursul acestei ore, însă dacă discuți cu fotograful tău acest aspect și dacă shooting-ul vostru va fi programat după amiază, este păcat să nu profitați și de acest moment.

Nu uita de micile detalii care pot face diferența pentru ședința foto de toamnă. Cel mai probabil vei fi sfătuită de către fotograful tău în acest sens sau va avea grijă să aveți la îndemână elemente de decor potrivite, însă nu uita că poți include oricând ghirlande luminoase, elemente de lemn, dovleci, ciocolată caldă, nuci, mere, struguri sau alte fructe de toamnă – în cazul în care alegeți o varianta de shooting la picnic sau care să implice o masă.

Tu ce idei ai pentru ședința foto de toamnă? Lasă-ne răspunsul în comentarii.

Fotografie de coperta by PHOTOPAPA