Miresele aleg din diferite combinații de culori sau forme de buchete de mireasa, care să reprezinte o expresie a personalității lor și să scoată în evidență frumusețea rochiei.

Buchetul de flori este cel mai important accesoriu pe care mireasa îl poartă în ziua nunții și cu siguranță și cel mai fotografiat. Nu dintotdeauna a fost însă așa..

Cum a apărut tradiția buchetului de mireasă?

Primele buchete de mireasa au apărut acum sute de ani la popoarele celtice. Acestea erau realizate din ierburi, mirodenii și usturoi pentru a le apăra de spiritele rele. În Grecia Antică și Roma mirii purtau ghirlande în jurul gâtului, pentru a simboliza noua viață pe care o începeau împreună. Mai târziu, buchetele au început să includă și flori, ca simbol al fertilității și al norocului în căsnicie.

Tipul de buchet cel mai folosit până în zilele noastre este cel format din trandafiri. Aceștia au fost desemnați din mitologie de Aurora și Cupidon ca fiind purtători ai dragostei și ai frumuseții. În plus, miresele îi aleg și pentru că se găsesc într-o paletă cromatică largă și au diferite dimensiuni.

Florile din buchet, dar și forma acestuia, nu trebuie alese întâmplător, ci trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a fi în armonie cu celelalte elemente. Iată câteva sfaturi de care este bine să ții cont înainte de a-ți alege buchetul pe care îl vei purta în ziua nunții:

1. Alege un buchet proporțional cu corpul tău

Unei mirese mignone nu i se potrivește un buchet mare și greu de flori. Dacă ești micuță de înălțime este bine să alegi un buchet clasic, micuț, rotund, nu foarte încărcat și fără verdeață.

Unei mirese mai înalte i se potrivește un buchet mai lung, tip cascadă, decorat eventual și cu panglică, care va sublinia și mai mult silueta.

Fotografie realizată de Ciprian Dumitrescu

Buchetul trebuie să se potrivească cu rochia

Florile din buchetul tău trebuie să fie în armonie cu rochia de mireasă, dar și cu accesoriile alese. Cu cât materialul și croiala rochiei sunt mai simple, cu atât mai elaborat poate fi buchetul.

Rochiilor de tip prințesă, cu multe ornamente și detalii, li se potrivesc cel mai bine acele buchete de mireasa simple, rotunde. Pentru rochiile de tip sirenă sau cele mulate poți alege buchete voluminoase, în cascadă, decorate și cu verdeață. Daca ai o rochie scurtă, cel mai potrivit accesoriu va fi un buchet de mireasă micuț și rotund.

Pentru o rochie simplă, fără cristale sau alte accesorii, dar cu trenă lungă, ar trebui să alegi un buchet mai lung și mai sofisticat. Poți opta pentru o combinație de orhidee, cu verdeață mai exotică.

Unei rochii mai decoltate și cu crinolină i se potrivește un buchet mic, rotund, realizat din același tip de flori.

Fotografie realizată de Mircea Marinescu

Ține cont de culoarea rochiei și a accesorii

Dacă ai o rochie clasică, ivoire sau bej, poți adăuga un plus de culoare prin buchet. Alege în acest caz nuanțe mai puternice precum roșu sau mov sau culori care ți se potrivesc și îți plac.

Dacă tinuta ta are și accesorii colorate, atunci această culoare ar fi bine să se regăsească și în buchet. Poți opta pentru un detaliu discret, precum o panglică sau o floare în nuanța respectivă, dar să ai grijă ca ea să fie în armonie cu restul buchetului.

Ține cont de anotimp

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le iei în calcul este sezonul în care va avea loc evenimentul. Un buchet alcătuit din flori de sezon va arăta întotdeauna minunat și în ton cu atmosfera.

Vara și primăvara ai o multitudine de opțiuni din care să alegi. Toamna te poți orienta spre combinații de buchete care să includă flori și frunze în nuanțe de portocaliu, galben sau arămiu.

Nu există reguli în ceea ce privește alegerea buchetului de mireasă. Cel mai bine ar fi să nu optezi pentru flori de plastic, chiar dacă ai nunta iarna.

Fotografie realizată de Majos Daniel

În fiecare an există și tendințe în ceea ce privește buchetele de nuntă, însă cel mai bine e să alegi florile în funcție de preferințele personale și nu de trenduri. Există atâtea opțiuni de buchete de mireasa, încât cu siguranță se va potrivi ceva și cu gusturile tale.

Fotografie de copertă realizată de Bogdan Mocanu