Pantofii de mire sunt un accesoriu la fel de important ca și costumul. Pantofii mirelui sunt mai expuşi vizual decât cei ai miresei, aşa că este foarte important să fie aleși corect, având în vedere că veți fi cele mai urmărite și analizate persoane de la nuntă.

Cele mai importante caracteristici ale pantofilor sunt legate de confort, design, culoare și material.

Înainte de a da startul cumpărăturilor pentru ținuta de nuntă, trebuie să știi că primul lucru pe care trebuie să îl achiziționezi este costumul de mire, după care urmează cămașa, papionul sau cravata și apoi pantofii de mire.

Există o mulțime de modele de pantofi pentru fiecare sezon, dar cel mai important este ca aceștia să reflecte personalitatea mirelui.

Fotografie realizată de Bianca Unc

Pantofii de mire – idei și sfaturi pentru o alegere inspirată:

Design-ul pantofilor de mire

În alegerea pantofilor de mire trebuie să ţii cont de stilul lor, dar şi de modul de confecţionare. Există mai multe stiluri de pantof potriviți pentru nuntă:

Modelul Oxford este un model ușor de recunoscut după cusăturile în formă de semicerc și pielea rigidă, ce oferă eleganţă pantofului. Pe piață sunt disponibili atât modele de pantofi Oxford clasici – spaţiul în care se strâng şireturile este foarte îngust, dar și modele mai noi – în care spaţiul de strângere al şireturilor este mai larg, însă primii par mai eleganți deoarece lasă impresia de suplețe a piciorului.

Modelul Brogue se aseamănă cu Oxford la formă și la șireturi, însă are un set de perforații pe faţă şi în lateralul pantofului.

Modelul Loafer se caracterizează prin absenţa şireturilor. Nu este la fel de elegant ca primele două modele, însă fiind mai discreți, costumul de mire este în centrul atenției.

În cazul în care ai decis că modelele clasice nu sunt potrivite pentru tine, poți alege un alt model, ținând cont ca designul și culoarea să se potrivească la restul ținutei.

Fotografie realizată de Vlad Teodor

Materialul din care sunt confecţionaţi pantofii de mire

Este foarte important să investești într-o pereche de pantofi de calitate.

Pentru a te simți bine în seara nunții ar trebui să alegi încălțăminte realizată din materiale naturale care să nu îți creeze disconfort. Cea mai bună opţiune o reprezintă pantofii din piele, dar poţi opta şi pentru pantofii de mire lăcuiţi.

Pantofii lăcuiți sunt mai pretenţioşi, fiind perfecți pentru costumul de mire tip smoching, cât şi pentru cel frac.

Pantofii confecţionaţi din piele rigidă inspiră mai multă eleganţă decât cei confecţionaţi dintr-un tip de piele mai moale.

Fotografie realizată de Iurașog Photography

Interiorul și talpa pantofilor de mire

Optează pentru căptuşeala din piele, care asigură comoditate pe toată durata nunţii. Și branţul pantofilor trebuie să fie din piele, nu din fibre sintetice, deoarece acestea nu permit piciorului să fie aerisit.

Cel mai bine ar fi să alegi o pereche de pantofi cu talpă din piele. Este mult mai elegantă, însă în cazul în care îți faci pantofii pe comandă poți cere să adauge și cauciuc peste piele pentru o mai bună aderență pe ringul de dans.

Fotografie realizată de Juhos Eduard

Culoarea pantofilor de mire

Culoarea pantofilor și designul lor trebuie să se asorteze cu costumul de mire.

Combinația clasică formată din costum negru și pantofi negri nu mai este așa recomandată. Ideal ar fi să alegi ceva mai colorat și mai îndrăzneț. De asemenea, nu se mai respectă nici regula conform căreia toată ținuta trebuie să fie într-o singură culoare pentru a fi considerată rafinată.

Culoarea pantofilor trebuie să fie în contrast discret cu nuanța costumului, însă nu e bine nici să atragă toată atenția asupra lor.

Dacă mergi pe varianta clasică a costumului negru de mire, ar fi bine să alegi o pereche de pantofi de mire mai colorați.

Pantofii Oxford, în stilul britanic clasic, într-o culoare mai îndrăzneață sunt potriviți pentru un mire modern, cu o personalitate puternică.

Fotografie realizată de Claudiu Negrea

Dacă ai ales un smoking clasic de culoare neagră și ești o fire mai tradiționalistă, poți opta pentru o pereche de pantofi Oxford din piele neagră, lucioasă.

Dacă ai un costum formal poti alege o pereche de pantofi Oxford bleumarin sau gri sau chiar o pereche de pantofi Loafers în aceste culori, dacă nunta e mai puțin formală.

De asemenea, la un costum clasic poți alege o pereche de pantofi clasici, însă înfrumusețați de perforații realizate pe bombeul pantofului sau pe laterale.

Dacă ai optat pentru un costum cu dungi, cravata și pantofii trebuie să fie fără dungi.
Costumul maro nu se asortează niciodată cu pantofi negri, iar costumul de culoare neagră se asortează doar cu pantofi negri.

Un alt aspect important privind pantofii de mire este potrivirea perfectă dintre aceștia și costum. Pentru a vedea nuanțele cât mai corect, este bine să ai lumina naturală și să nu uiți că nuanța pantofilor ar trebui să se regăsească și pe cureaua pantalonilor.

Obiceiuri de nunta din alte tari

Fotografie realizată de I.D. Brothers

***

Purtarea pantofilor câte una-două ore pe zi cu câteva zile înainte de nuntă e mai mult decât necesară pentru a permite pielii să se întindă și pantofului să devină mai comod.

Cel mai important este să alegi niște pantofi care să se potrivească stilului tău și să nu faci rabat de la calitate, deoarece pantofii de mire pot fi purtați și cu alte ocazii. Este un sfat util și practic pentru a evita situația în care pantofii să ajungă să nu mai fie încălțați după nuntă.

Fotografie de copertă realizată de Splendid Media