Unele femei visează la momentul cand vor alege rochia de mireasa încă din copilărie și își imaginează până în cel mai mic detaliu cum va arăta.

Când vine momentul mult așteptat și visul se va transforma în realitate, de multe ori ești prea euforică pentru a lua în calcul și aspectele practice pentru alegerea unei rochii de mireasă potrivite. Nu întotdeauna un model superb de rochie la care visezi sau care arată perfect pe manechin se potrivește conformației tale.

Dacă nu ai nicio idee despre felul în care vrei să arate rochia ta, ar fi bine să te documentezi cât mai mult cu ajutorul internetului, revistelor sau târgurilor de profil, deoarece alegerea va fi cu atât mai dificilă dacă nu știi nici ce-ți dorești și nici ce se potrivește siluetei tale.

Întrebări frecvente care apar când alegi rochia de mireasa:

1. În cât timp este gata rochia de mireasa de la plasarea comenzii?

Durata de realizare a rochiei variază foarte mult în funcție de locul unde alegi să o comanzi sau să o lucrezi. Timpul minim de onorare a comenzilor este în general de 5-7 săptămâni, însă dacă este vorba despre o rochie realizată pe comandă sau adusă din străinătate procesul poate dura și 4-5 luni.

Pe lângă această perioadă, te sfătuim să îți mai lași o rezervă de minim două săptămâni pentru cazul în care va fi nevoie de retușuri.

Fotografie realizată de Da Studio Weddings

2. Cu cât timp înainte trebuie să comand rochia?

Ideal ar fi să începi să cauți rochia cu cel puțin 6 luni înainte de eveniment, chiar 8 luni, pentru a avea timp în caz că vrei să o realizezi de la zero.

Așa cum am precizat și mai sus, poate dura până la 5 luni să intri în posesia rochiei. Acest lucru se datorează faptului că durata comenzii rochiilor care provin de la creatorii străini este de aproximativ 4 luni. Nu lăsa pe ultima lună cumpărarea rochiei de mireasă pentru că în caz contrar vei putea cumpăra doar rochii aflate în stocul magazinului.

Cu cel puțin o lună înainte de nuntă ar trebui să suni pentru a-ți face o programare pentru ultima probă ce ar trebui să aibă loc cu 10-15 zile înainte de nuntă sau minim o săptămână deoarece e posibil să slăbești din cauza stresului și rochia să nu ți se mai potrivească, așa că această probă este extrem de importantă.

3. Cât durează o probă și câte rochii pot proba?

Considerăm că pentru a face alegerea cea mai potrivită, trebuie să probezi mai multe rochii, cu stiluri diferite. Majoritatea mireselor probează între patru și șapte rochii de mireasă, însă ar fi bine să nu probezi mai mult de 10 rochii pentru că vei deveni confuză.

Cu siguranță vei ști când ai găsit rochia potrivită pentru tine și când se întâmplă asta nu mai sta pe gânduri și nu mai proba alte modele.

O ședintă de probă durează în general sub o oră, ideal undeva la 30-40 de minute, timp suficient pentru a proba toate modelele care te interesează dintr-un showroom.

Fotografie realizată de Madas

4. Câte persoane te pot însoți la proba rochiei de mireasă?

Atunci când probezi rochii de mireasă este importantă și părerea unei alte persoane. Caută o companie plăcută, dar mai ales una cu un simț estetic dezvoltat.

Majoritatea mireselor aleg să fie însoțite de mama, sora sau de domnișoarele de onoare. Încearcă totuși să nu pleci la probat de rochii cu prea multe prietene în jur deoarece având șapte-opt opinii diferite o să fie mult mai greu să ajungi la un consens și să hotărăști ce să alegi.

Ideal, la proba rochiei de mireasă, ar trebui să mergi însoțită de două persoane: mama și sora sau o prietenă foarte bună.

5. Accesoriile sunt incluse în prețul rochiei?

În majoritatea cazurilor, accesoriile nu sunt incluse în preț. Uneori, însă le poți primi gratuit la achiziția rochiei (de exemplu, crinolina) sau poți primi reducere dacă le achiziționezi de la același magazin. Si la acestea ar fi bine să te gândești din timp ce alegi pentru că piesele mai complexe se realizează mai greu.

Fotografie realizată de Florin Ștefan

6. Dacă doresc modificări la modelul rochiei, se pot face?

De cele mai multe ori modelul rochiei de mireasă poate suferi modificări, însă totul e în funcție de disponibilitatea producătorului.

În general, dacă rochia are trenă, se poate realiza și fără sau se pot adăuga bretele sau mâneci la cerere și se poate schimba și sistemul de închidere: cu fermoar sau cu șiret.

În cazul rochiilor aduse pe comandă, retușurile pentru ajustarea rochiei pe corpul miresei sunt incluse în prețul rochiei de mireasă, însă eventualele modificări ale modelului de rochie cum ar fi tăierea trenei, aplicarea bretelelor sau a cupelor se pot face contra cost.

De asemenea, serviciul de călcat și spălat al rochiilor de mireasaă se plătește de obicei.

7. Cât este avansul la comanda unei rochii de mireasă?

În cazul comenzilor, se achită de obicei un avans de 25-40% la încheierea contractului, iar diferența urmează a fi achitată la ridicarea rochiei.

Avansul plătit pentru rochie se pierde dacă nu ridici rochia comandată.

Fotografie realizată de Julius Paul

8. Când se fac ultimele ajustări la rochia de mireasa înainte de nuntă?

În general, rochiile făcute la comandă trec prin trei etape de ajustări, așa că va trebui să-ți programezi timpul astfel încât să mergi la aceste probe. De asemenea, dacă plănuiești să ții cură de slăbire înainte de nuntă, programează aceste ajustări mai târziu pentru a ține cont de schimbările apărute la silueta ta.

E bine sa stabilești ultima probă cu o săptămână sau două înainte de eveniment, ca să poți vedea cât de bine se potrivește rochia pe tine pentru a evita ca aceasta să fie prea largă sau să te strângă în dimineața nunții.

***

Citește aici și celelalte articole scrise privind rochia de mireasa

Fotografie de copertă realizată de Alin Pîrvu