Te-ai întrebat vreodată ce culori sa alegi pentru nunta? Și dacă da, ai reușit să-ți dai seama care sunt factorii de care depind alegerea culorii?

Introducerea mea poate să pară destul de banală și abruptă, dar pentru că suntem femei și pentru că ne dorim ca nunta să fie perfectă, trebuie să discutăm serios despre acest aspect: culoarea nunții tale.

Ce culori sa alegi la nunta – considerente și argumente

Probabil că din start te gândești să iei în calcul culoarea ta preferată. Însă, din proprie experiență, aceasta nu poate să fie tocmai plăcută pentru o nuntă. Și depinde de multe variabile.

Primul lucru de care trebuie să ții cont este locația. Culorile alese trebuie să fie în armonie deplină cu aranjamentul floral, dar și cu design-ul interior al restaurantului sau, de ce nu, cu design-ul terasei sau piscinei, dacă ai ales o nuntă în aer liber.

Atunci când vorbim despre interior trebuie să avem în vedere dacă există sau nu draperii, ce fel de tacâmuri punem pe masă. Culoarea pereților și a covorului, dacă acesta există, îți vor spune câteva detalii despre ce fel de culori să alegi.

Tocmai de aceea, dacă nouă ne place o culoare care nu se află în echilibru cu ce găsim la locație… ar trebui să alegem o culoare care să facă parte din peisajul dat.

Fotografie realizată de Sabina Mladin

Al doilea considerent pe care să-l ai în vedere este anotimpul în care aveți programat evenimentul.

Dacă ai ales primăvara sau vara, ar trebui să alegi niște culori deschise, pasteluri calde și proaspete care să facă din nunta ta o adevărată poveste de dragoste.

Dacă ai ales toamna sau iarna, poți alege culori mai închise, dar nu reci. Căldura culorilor este dată de tonuri și nuanțe. Te poți juca cu nuanțele calde ale unor culori reci cu ajutorul luminilor din sala de nuntă.

Așa cum am menționat mai sus, pastelul are această putere formidabilă de a transmite tuturor o poveste de dragoste ca în basmele copilăriei noastre. Dacă te-ai gândit deja că vrei să fii prințesa care-și va urma prințul pentru tot restul vieții și vrei ca invitații tăi să simtă magia sufletelor voastre, atunci este indicat să alegi culori pastelate.

Dacă nu sunteți romantici și sunteți ceva mai ieșiți din comun, mai zburdalnici și vreți ca nunta voastră să fie extravagantă și ținută minte bine, atunci puteți alege și culori tari. Depinde de mesajul pe care doriți să-l transmiteți.

Fotografie realizată de Alex Pasarelu

Ce trebuie să știi despre culorile nunții

Deși am putea veni cu idei de culori potrivite pentru nuntă, s-ar putea să nu cuprindem absolut toate gusturile, așa că nu ne dorim să plecați fără nicio informație utilă de la noi, prin urmare ne-am gândit că ar fi indicat să vă povestim puțin despre culori.

Culorile sunt de două feluri: culorile primare și culorile complementare sau secundare.

Culorile primare sunt: roșu, galben și albastru. Culorile secundare sunt: portocaliu, verde și violet.

Pe lângă acestea, designerii ne amintesc că mai există și culorile compuse. Culoarea compusă este un rezultat al mixului dintre culoarea secundară și o parte mică din cea primară.

Așa cum spuneam mai sus, lumina ajută foarte mult în povestea pe care doriți s-o compuneți, tocmai de aceea mă simt nevoită să vă amintesc de culorile spectrale, culori care se unesc în bine cunoscutul curcubeu. La polul opus, există ceea ce numim culori compuse ternare, adică doar mixul culorilor secundare.

Fotografie realizată de Cristian Sabău

Dacă tot am vorbit despre căldura culorilor, trebuie să mai precizez că poți alege dintre următoarele culori calde: galben, roșu, portocaliu sau roșu purpuriu. De asemenea, orice combinație între cele menționate sunt tot culori calde. Așa că rămâne decizia ta ce fel de culoare caldă vei alege.

Culorile reci sunt: mov sau violet, indigo, verde și albastru, dar și toate culorile rezultate în urma combinării acestora enumerate.

Acum că ți-am explicat puțin povestea culorilor, vei putea să iei o decizie, dar nu vom încheia articolul până nu-ți mai dăm câteva sfaturi. Cel mai important este acela că un efect vizual curat și de efect se obține din alegerea a maxim trei culori. Tot ce depășește această limită se poate considera încărcat. Cele trei culori alese se folosesc în toate momentele nunții, dacă ții neapărat să spui o poveste de la început până la final.

Sfatul meu când nu știi ce culori sa alegi la nunta este să ții cont în principal de anotimp și de locație, dar și de mesajul pe care dorești să-l transmiți. De asemenea, mai poți folosi ca sursă de inspirație culorile folosite în nunțile reale istorisite în revista noastră aici. În fiecare nuntă, vei putea vedea la început ce culori au ales alți miri să folosească pentru evenimentul lor.

Fotografie de copertă realizată de Gia Photography